Нам 22 роки!
1998 рік. У зв’язку з ліцензуванням спеціальності «Соціальна педагогіка» кафедру педагогіки і методики виховної роботи перейменовано у кафедру педагогіки і соціальної роботи. Завідувачем кафедри було призначено кандидата педагогічних наук, доцента Архипову Світлану Петрівну.
2003 рік. Кафедра розширила сферу своєї діяльності і почала підготовку соціальних працівників.
2004 рік. У зв’язку зі збільшенням обсягу педагогічних дисциплін наказом ректора №153 від 01.09.2004 р. кафедру педагогіки і соціальної роботи реорганізовано у дві кафедри:
1) кафедра соціальної роботи і соціальної педагогіки;
2) кафедра педагогіки вищої школи.

На кафедрі працювали колишні аспіранти В.О.Омеляненка, а нині доценти О. Ярмоленко, Г. Майборода, С. Швидка, О. Кретова.
На кафедрі діяла аспірантура, за 20 років було успішно захищено 21 кандидатська дисертація, 2 докторські дисертації.
За всю історію свого існування кафедра підготувала та випустила понад тисячу висококваліфікованих фахівців соціальної педагогіки та соціальної роботи.
Наші випускники працюють за фахом як в Україні, так і в багатьох країнах світу: Канаді, Німеччині, США, Польщі, Норвегії, Франції.
Основою кафедри є когорта однодумців
Сьогодні кафедра-сучасний структурний підрозділ навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. Навчальний процес на кафедрі забезпечують: завідувач кафедри, доктор філософських наук, доцент Коломієць Олена Германівна, доктор педагогічних наук, професор Архипова Світлана Петрівна, доктор педагогічних наук, професор Лещинський Олександр Петрович, кандидат педагогічних наук, доцент Демиденко Тетяна Миколаївна, кандидат педагогічних наук, старший викладач Пакушина Людмила Зіновіївна, кандидат педагогічних наук, викладач Матвійчук Марина Миколаївна, кандидат педагогічних наук, викладач Гордєєва Тетяна Євгенівна, лаборант Василенко Лілія Іванівна.